Platnene pelene - što odabrati?

Možda ste se napokon odlučili za platnene pelene, a možda vam treba još poticaja. Bilo kako bilo, u ovom postu naći ćete pregled opcija za platneno-pelenašenje kako bi se lakše odlučili što vama odgovara. Za koju god opciju se odlučili, popis shopova i šivalica možete pronaći ovdje.


1. Tetranje

Tetranje je korištenje tetra pelena, snappy kopče i covera, tj. zaštitnih gaćica od PUL-a. 
Ako ćete prati svaka 2 dana, dovoljno vam je 30 tetri, 5 covera i 1 snappy kopča.

Tetra pelene su pelene koje su korištene desetljećima prije od strane naših majki, radi se prvenstveno o pamučnim pelenama dimenzija primjerice 70x70cm. Bitno je ovdje pripaziti na gustoću, tj. težinu pelena jer nisu sve tetra pelene za tetranje. Najčešće one koje vam se svide dezenom će biti za druge svrhe, primjerice bljuckanje, pod glavu i slično jer su takve pelene rijetke i nemaju dovoljnu moć upijanja. No na tržištu se mogu naći i tetre lijepih dezena koje su dobre za tetranje.

Održavanje
Mogu se prati na 60°C zajedno sa ostalim platnenim pelenama i coverima, a mogu se i iskuhavati na 90°C iako za to pri uobičajenom održavanju nema potrebe. Također se preporuča ne peglati ih jer to smanjuje moć upijanja.  

Ako ste se odlučile za tetre, savjetujem da pogledate moj post s recenzijom tetra pelena gdje osim pamučnih možete pročitati i o bambus te velur tetra pelenama.

Snappi kopče olakšavaju namještanje tetra pelena na bebu. Imaju tri kraka, lijevim uhvati lijevi rub pelene, desnim desni, a donji krak dodatno učvršćuje konstrukciju. Svaki krak ima plastične zubiće koji se uhvate za pelenu, a ostatak kopče je od gume koja istovremeno treba biti i čvrsta i rastezljiva. Cijena je nekih 15-20ak/kn pa preporučam da kupite original, a ne kopiju s ebaya jer s ebay verzijom nisam bila zadovoljna. Jedna kopča je dovoljna, a ako baš želite ili lako gubite stvari možete uzeti još jednu za rezervu. Dolaze u raznim bojama.



Snappi kopča

Coveri ili Zaštitne gaćice su napravljene od sloja koji propušta zrak, a ne propušta tekućinu. Nužni su preko svih pelena koje nemaju nepropusni sloj, pa tako i tetri jer bi inače tekućina propustila po odjeći i krevetiću. Najčešći materijal za cover je PUL, no postoje i coveri od vune koji su zaista odlični. Kad kupujete pripazite na to da li uzimate u veličinama (S/M/L) ili univerzalnu veličinu koja se prilagođava drukerima (OS).

PUL materijal dolazi u mnoštvu dezena što prija srcu svake majke. Ja imam samo kineske s Ali Expressa i Ebaya jer mi je to zasad dostatno i ne promače, no mnoge majke s bebama koje spavaju i po čitavu noć koriste i obožavaju covere raznih šivalica ili pak one naručene s web-shopova, naših i stranih. Ako od silnog izbora ne znate gdje bi prvo pogledali, provjerite od brandova Miloviu i Motherease, a od šivalica Dolisu i Molly.

Održavanje
Mogu se prati na 60°C zajedno sa ostalim platnenim pelenama i dječjom robicom, iako šivalice najčešće preporučuju pranje na 40°C. Možete ih prati i ručno. Koriste se višestruko te ih između korištenja možete prebrisati krpicom ili kao ja jedan ostavite da se suši na zraku dok koristite drugi i tako izmjenjujete 2 komada do pranja u mašini. Naravno, to vrijedi ako kakica nije probila na cover, što se zna desiti s eksplozivnom dojenačkom pa u tom slučaju preporučam ipak u mašinu s tim coverom i novi na guzu.

Molly cover - Klasik

Milovia cover

Mother-ease zaštitne gaćice 

Molly - PUL dezeni
Vuneni coveri možda vam djeluju još neobičnije od PUL-a, no oni su zapravo odlično rješenje te vrlo prirodno. Vuna se treba tretirati lanolinom kako bi postala nepropusna za tekućinu i to je to. Taj sloj se ne mora obnavljati svaki put prilikom korištenja nego jednom mjesečno, a neki prodavači nude da vam i oni tretiraju lanolinom cover prije nego što dođe do vaših vrata, primjerice Eko-butik

Disana cover
Post s recenzijom covera stiže uskoro.

2. Prefoldi

Prefoldi se koriste na isti način kao i tetre, u foldovima ili kao ulošci. Također se rade od istog materijala. Razlika je u debljini te u tome što najčešće nisu jednake debljine čitavi, nego su primjerice pojačani između nogica.

Kupite više prefolda nego što biste kupili tetri jer se zbog debljine nešto sporije suše. 40ak komada bi moglo biti dovoljno.

Uz prefolde biti će vam potrebna i snappi kopča ako ih nećete koristiti isključivo kao uloške, te coveri, jedno 5 komada. Detalje za snappi i covere pročitajte u prethodnom poglavlju o tetranju.

Održavanje
Pamučni se mogu prati na 60°C zajedno sa ostalim platnenim pelenama i coverima, a mogu se i iskuhavati na 90°C iako za to pri uobičajenom održavanju nema potrebe. Također se preporuča ne peglati ih jer to smanjuje moć upijanja. 

Kupovina
Možete ih kupiti u Rodinom webshopu, Eko-butiku, kod šivalica...

Osim pamučnih, dostupni su prefoldi i od drugih materijala. Zasad znam za velurske Mamina Blaga, ako znate još koga da proizvodi ne-pamučne prefolde molim javite da ažuriram post.

Mamina Blaga - Prefoldi korišteni kao uložak

3. Moderne platnene pelene

Kod modernih platnenih pelena nećete se kao s tetrama mučiti motanjem foldova nego izgledom podsjećaju na jednokratne pelene te ih je lako koristiti, a kopčaju se čičkom ili na drukere. Postoje varijante gdje je potreban cover, a postoje i varijante koje su same po sebi dostatne. Vrste su opisane u nastavku.
  • SPLIT
  • Najbrže se suši jer dolazi u najviše slojeva koji se nakon korištenja odvoje i suše zasebno. Nema PUL i potreban je cover. Prvi sloj je pelenica a zatim tu je jedan ili više uložaka koji se mogu ili kopčiti drukerima za pelenu ili su slobodni i samo se umeću.
  • POCKET
  • Pelena koja ima džepić koji očekuje uložak. Najčešće s pelenom dolazi uložak, ali za tu svrhu može poslužiti i tetra pelena ili prefold. Nema PUL sloj pa je potreban cover.
  • FITTED
  • Jedan korak do AIO (All in One) pelene. Osim što je potreban cover jer nema PUL sloj, inače je potpuna pelena bez odvojivih dijelova. Od svih navedenih, ova vrsta se najduže suši pa će vam ovih pelena trebati najviše.
  • AI2/AI3
  • AI2/AI3 je cover sa odvojivim uloškom. Razlika između AI2 i AI3 je to što je AI3 nešto širi i može se koristiti kao cover preko svega, dok je AI2 uži i možda neće moći pokriti pelenu za koju nije namijenjen.
  • AIO
  • Potpuna pelena kojoj nije potreban cover pa je najjednostavnija za korištenje. Dolazi sa uloškom koji je odvojiv ili već ušiven u pelenu.
Održavanje
Pelene bez PUL-a bez straha možete prati na 60°C, dok pelene s PUL-om neki preporučuju prati na 40°C. Ja sve perem na 60°C zbog dezinfekcije i zasada nisam imala negativnih iskustava.
Ono što bi valjalo pripaziti je da prije pranja otkačite sve što je na drukere jer bi se inače tokom okretanja bubnja mogao dio oko drukera strgati.

Kupovina
Možete ih kupiti u Rodinom webshopu, Eko-butiku, kod šivalica...


Nadam se da vam je ovaj post pomogao s odlukom, a ako se još uvijek dvoumite napišite mi pitanje ili se učlanite u Facebook grupu Moderne platnene pelene gdje su iskusne mame uvijek spremne pomoći. Ako vam pak nedostaje opipljivosti, Roda povremeno organizira radionice o platnenim pelenama gdje možete pogledati razne vrste te pitati sve što vas zanima.

Do čitanja,
Illy

*Ovaj tekst je vezan uz moje iskustvo i mišljenje na temelju informacija koje sam sakupila. 

Nema komentara:

Objavi komentar