Platneni ulošci - što je to?

Platneni uložak služi za korištenje u razdoblju mjesečnice ili pri iscjetku, tj. u razdobljima kad bi inače koristile jednokratni uložak. Zašto su platneni ulošci preporučljivi, koje vrste postoje i mnoge druge detalje pročitajte u nastavku.


Možda ste jedna od žena koje se ne osjećaju baš najbolje korištenjem uobičajenih uložaka. Ako ste probale organske uloške uvidjele ste da su preskupi, predebeli ili promaču. Alternativa u takvoj situaciji su platneni ulošci.

 
Platneni ulošci raznih šivalica

Prednosti su mnogobrojne
  • Ako vam koža podnosi samo pamuk ovo je odlično rješenje
  • Područje je prozračnije pa se ne stvara visoka temperatura ni dodatna vlaga kao u jednokratnim ulošcima. Time održavaju zdravu vaginalnu floru i sprečavaju nastanak gljivičnih infekcija
  • Iskustvo je pokazalo da platneni ulošci mnogim ženama skraćuju trajanje mjesečnice te smanjuju ili uklanjaju menstrualne grčeve 
  • Uložak koji kupite se pere i koristi ponovo te kao takav traje godinama (5 godina i više). Zbog toga čuvate svoj budžet.  Istraživanja su pokazala da žene tijekom života potroše i do 20 000 kn na jednokratne uloške i/ili tampone što znači značajnu uštedu ako pređete na platnene uloške.
  • Korištenjem platnenih uložaka čuvate okoliš. Jedan jednokratni uložak sadrži plastičnih materijala koliko i četiri plastične vrećice. (preuzeto s Mamina blaga)
  • Osjećaj nošenja platnenog uloška je puno ugodniji nego osjećaj s jednokratnim uloškom. To je kao da nemate uložak nego samo gaćice - koje mogu biti i plišane (materijal: pamučni velur)!
  • Ne stvaraju neugodne mirise koji nastaju kad krv dođe u kontakt s kemikalijama u jednokratnom ulošku
  • Na sredini su pojačani, a na rubovima tanki tako da su jedva primjetni ispod odjeće
  • Jednostavni su za korištenje - odabrani uložak stavite na gaćice i zakopčite krilca jedno za drugo pomoću drukera.
  • Svoju kćer tinejdžericu možete privoljeti da lakše prihvati svoju mjesečnicu sa ugodnim ulošcima veselih boja. Možda s takvim poklonom možete i započeti prvi razgovor o tome?
  • Ako koristite platnene pelene koje je izradila šivalica, pokušajte od iste naručiti i uloške u tom dezenu. Vidjeti će to samo vaše oči, ali to je kao i s donjim rubljem - vi znate kad nosite neko u kojem se osjećate dobro i to se na vama i vidi. Meni je presimpatično kad se mama i beba usklade.

Sviđa mi se ideja o platnenim ulošcima. Gdje početi?

Prvo bi mogli kupiti koji uložak za probu. Najjeftiniji koji sam ja kupila je koštao samo 8kn tako da zaista ne riskirate puno.

Ako ste i bez probe sigurni da želite početi s platnenim ulošcima izračunajte koliko jednokratnih uložaka trošite inače tijekom mjesečnice, zasebno one sa slabijim, a zasebno s jačim upijanjem. Najbolje je da nabavite i toliko platnenih uložaka, iako vam vjerojatno treba manje iz 2 razloga:
  1. Ako ćete oprati uloške više od 1x tijekom perioda mjesečnice, oni će ponovo biti dostupni za korištenje tijekom te iste mjesečnice
  2. Duljina mjesečnice će vam se vjerojatno skratiti i krvarenje oslabiti pa će samim time to zahtijevati manji broj uložaka
Zatim odaberite uloške s obzirom na vrstu:
  • Dnevni ulošci najčešće nemaju nepropusni sloj PUL te služe za dane kad imate samo iscjedak ili slabu mjesečnicu (zadnji dani).
  • Menstrualni ulošci imaju PUL kao sloj koji je nepropustan za tekućinu, a propušta zrak. Međusobno se mogu razlikovati po veličinama tako da veće odaberite kada biste odabrali i veće jednokratne uloške, primjerice za jaču mjesečnicu ili za noć.


 Razne veličine uložaka - Noćni / Menstrualni / Dnevni

  • Postporođajni ulošci su zapravo školjkica od PUL-a u koju se stave upijajući ulošci od pamuka te bambusa ili konoplje koji upijaju bolje od pamuka. Školjkica ne propušta tekućinu, a samim oblikom može zadržati puno više od uobičajenog uloška. Nakon korištenja se lako ispere i osuši, a na pranje ide uložak koji mijenjate novim. Ove uloške mogu koristiti i žene s vrlo obilnim mjesečnicama gdje im niti jedan jednokratan uložak ne uspjeva zadržati krvarenje.

Osim uložaka bilo bi dobro i kupiti nepropusnu torbicu (wetbag) koju vjerojatno nudi ista šivalica od koje ćete nabavljati i uloške. Zapravo se radi o 2 torbice gdje u jednoj čuvate suhe, a u drugoj korištene uloške. Vrlo je praktična za ured ili gdje već ne želite da se vidi zbog čega idete do wc-a.

Wetbag - Spojene vrećice za mokre i suhe uloške, te jedna mini vrećica za suhi uložak

Održavanje

Upotrijebljen uložak isprati u hladnoj vodi, potom odložiti u plastični spremnik s hladnom vodom gdje će čekati pranje (ja koristim kupaonsku kantu za smeće). Ukoliko želite, u tu vodu možete nakapati i par kapi eteričnog ulja čajevca koji je prirodni dezinficijens.

Uložak se pere na 60 stupnjeva, s malo deterdženta i suši na zraku. Ne preporučuje se koristiti omekšivač tako da se ne iritiraju osjetljivi ženski dijelovi. Može se i otkuhavati/prati na 90°C i sušiti u sušilici, ali to se ne preporučuje obzirom da previsoke temperature vremenom mogu oštetiti PUL. Za otkuhavanje nema potrebe obzirom da se bakterije ubijaju na 60°C. Peglanje također nije potrebno, a nije ni preporučivo jer smanjuje moć upijanja.

U slučaju fleka trebaju se sunčati, jer sunce izbljeđuje fleke.


Gdje kupiti?

Popis prodavača pronađite ovdje.


Ako imate još neku nedoumicu, napišite ju u komentar, rado ću odgovoriti. Također se možete učlaniti u Face grupu gdje sam ja naučila o platnenim ulošcima. Recenzije uložaka koje sam ja do sada isprobala pogledajte ovdje.

Do čitanja,
Illy

Nema komentara:

Objavi komentar